מה השינויים הפיזיים הצפויים להתרחש בגיל ההתבגרות ואיך נוכל לתמוך בשינויים בעזרת תזונה  

במהלך גיל התתבגרות גוף האדם, וגוף האישה בפרט, עובר מהפך. תוך פרק זמן קצר הגוף משתנה מגוף של ילדה לגוף של אישה. פרק זמן זה לא תמיד מספיק בכדי לעכל ולקבל את השינויים שקורים ולכן כדאי להכיר אותם ולהיות מוכנים להם עוד בשלבים הראשונים של התהליך.
מתי יתחילו השינויים?
תהליך ההתבגרות הוא תהליך פרטני שיכול להתחיל ולהתבטא אצל כל אחת בגיל אחר ובקצב אחר.
כיום בשל השפע התזונתי שקיים במדינות מפותחות, תהליך ההתבגרות מתחיל מוקדם יותר מהדורות הקודמים.
בנות בפרט מתחילות את התהליך מוקדם יותר מבנים. סימני ההתבגרות, אצל בנות, יכולים להופיע כבר מגיל שמונה שנים,
שלב מוקדם מבחינת הבגרות והמוכנות הנפשית. כדי להכין את הילדה או הנערה לקראת השינויים שגופה הולך לעבור -
כדאי להכיר ולזהות את הסימנים המוקדמים ולדבר עליהם בפתיחות.
אז מה הם השינויים הפיזיים?
מהי חשיבותם לאישה הבוגרת?
וכיצד נוכל לתמוך בשינויים באמצעות התזונה?

צמיחה לגובה-
מתבגרים משיגים 20% מהגובה הסופי שלהם במהלך גיל ההתבגרות. רוב הצמיחה לגובה נעשית בפרק זמן קצר מאוד ולכן לעיתים קרובות אפשר להרגיש כאבי גדילה. אצל בנות הגדילה המואצת תתרחש בעיקרה לפני קבלת המחזור, אך בבנות שקיבלו מחזור בגיל מוקדם יותר, הצמיחה לגובה, לאחר קבלת המחזור, תהיה ממושכת יותר לעומת בנות שקיבלו את המחזור בגיל מאוחר יותר, כך שאין חשש לפגיעה בגובה הפוטנציאלי בילדה שקיבלה מחזור בגיל מוקדם. כדי לתמוך בגדילה המואצת הזו ולממש את פוטנציאל הגובה הגנטי חשוב לישון טוב במהלך הלילה ולספק לגוף מזונות עשירים בסידן, חלבון וברזל. מבחינת התארכות והתעבות מערכת השלד, חשוב לדעת כי 92% ממסת העצם אצל נשים נצברת במהלך גיל ההתבגרות, לכן זהו חלון הזדמנויות חשוב למניעת אוסטאופורוזיס בגיל המבוגר וזו עוד סיבה לחשיבות לצרוך מזונות עשירים בסידן בתקופה קריטית זו.

 
עלייה במשקל-
במקביל לצמיחה לגובה מתרחשת גם עלייה מואצת במשקל ובסוף גיל ההתבגרות העלייה יכולה להגיע לבין 50-40% מהמשקל שנמדד בתחילת התהליך. חשוב לשים לב כי כחלק מהעלייה במשקל הרכב הגוף משתנה בין בנים לבנות ומסת השומן בבנות גבוהה יותר מבנים וזאת בשל העובדה כי לצורך פוריות תקינה גוף האישה זקוק ליותר מסת שומן מאשר גוף הגבר. במידה והנערה לא צוברת מסת שומן מספקת הפוריות שלה עלולה להיפגע וההשלכה לכך מתבטאת בהפסקת המחזור. כדי לשמור על עלייה תקינה ובריאה במשקל כדאי להקפיד על תזונה מאוזנת המשלבת את כל אבות המזון ולשלב כמובן פעילות גופנית.

צמיחת שדיים-
מבין השינויים הפיזיים הראשוניים שניתן לראות. בגיל ההתבגרות רקמת השד גדלה, רקמת השומן בשד מתפתחת וצינורות החלב
מסתעפים. שלב זה בהתפתחות השד קריטי ליכולת לייצר נפח חלב אם מספק להזנת התינוק בעתיד. דיאטות קיצוניות עלולות לפגוע בהתפתחות שד תקינה, ולפגוע בהמשך גם במיצוי יכולת ייצור חלב האם. לכן כדאי להימנע מדיאטות קיצוניות ולהקפיד על תזונה מאוזנת ומגוונת ועל אכילה בהתאם לתחושות הרעב והשובע.

שינויים באזור אגן הירכיים-
אזור אגן הירכיים משתנה ממבנה ישר למבנה רחב ומעוגל יותר המאפיין מבנה גוף של אישה. שינוי זה בעל חשיבות אבולוציונית ופונקציונלית כהכנה לשלב הפוריות, ההריון והלידה העתידיים לבוא.

שינויים פיזיים נוספים: צמיחת שיער ושינויים במרקם עור הפנים.


לסיכום, שינויים אלו הם חלק מתהליך אבולוציוני והתפתחותי של האדם והם חשובים להמשך קיום המין האנושי שמתבסס על פוריות האישה ומוכנותה להעמיד צאצאים בריאים. כדאי להכיר את השינויים הללו, להיות מוכנים אליהם ולקבל אותם באהבהheart 

 

כתבה: מיכל בבקובי-דיאטנית ילדים ובני נוער

מיכל בעלת ניסיון של 7 שנים כדיאטנית ילדים ונוער במסגרת בית החולים שיבא תל השומר ובמסגרת מרפאות כללית. בנוסף מדריכת הנקה מוסמכת מטעם משרד הבריאות ועמותת עתיד ובעלת תואר שני מטעם אוניברסיטת תל אביב, בחקר תזונת האם המניקה וחיידקי חלב האם.
טלפון: 052-8589084
אתר: http://​www.michalnutrition.com
עמוד פייסבוק: https://www.facebook.com/michalnutrition/?ref=br_rs
מיכל בבקובי- דיאטנית תינוקות וילדים ומדריכת הנקה
כתובת הקליניקה: דוד רמז 44 הרצליה.
 
x

#{title}

#{text}

#{price}